Learning Ashram

MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM

MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM

1-Mark

1. _________ is an organized portfolio of formal systems for obtaining processing and delivering information in support of the business operations and management of an organization.

a. MIS
b. DSS
c. MRS
d. None of the above

Ans. A

2. ________ expressly designed for the support of individual and collective decision making.

a. MIS
b. DSS
c. TPS
d. OIS

Ans. B

3. ________ are formal social units devoted to the attainment of specific goals.

a. Management
b. Organization
c. Decision support system
d. None of these

Ans. B

4. Economic signals that measure and predict the direction of the economy provide information about the economic climate.

a. True
b. False

Ans. A

5. The cost of information can be _______.

a. Costly
b. Valuable
c. Processing
d. None of the above

Ans. B

6. ________ technology include computers hardware, software, database management systems and data communication system.

a. Information
b. Computer
c. Marketing
d. All of the above

Ans. A

7. Diagnosis of information needs can occur at the individual managerial or organizational levels.

a. True
b. False

Ans. A

8. Socialogical approaches help us understand the organizational behavior of people.

a. True
b. False

Ans. A

9. Management, science, also known as _________, is a field of applied mathematics.

a. Operations research
b. Management accounting
c. Exchange commission
d. System theory

Ans. A

10. Mass production of computers started in ________, when UNIVAC 1 was delivered.

a. 1951
b. 1953
c. 1946
d. 1954

Ans. A

11. Executive managers establish the overall direction of an organization by setting its strategy and policies.

a. True
b. False

Ans. A

12. ________ can occur at the individual, group, organizational or extra-organizational level.

a. Planning
b. Controlling
c. Organizing
d. Scheduling

Ans. A

13. Tactical plans may focus on decisions staffing, advertising and pricing.

a. True
b. False

Ans. A

14. ________ ensuring that performance meets established standards that worker’s activities occurs as planned and that the organization process.

a. Controlling
b. Planning
c. Leading
d. Organizing

Ans. A

15. ________ is the process of recording, classifying and summarizing the financial activities of an organization.

a. Planning
b. Managerial
c. Accounting
d. Diagnosis

Ans. C

16. Human and computers are _______ in their ability to filter and save information.

a. Similar
b. Different
c. Complementary

Ans. C

17. EDI is an example of _________.

a. Decision making
b. Boundary system
c. Coordination
d. Modeling

Ans. B

18. Telecommunications means multiple computer interconnected into networks is called ______.

a. Distributed database
b. Distributed processing
c. Central processing

Ans. B

19. Newspaper, magazine, radio, television are example of _________.

a. Storing information
b. Retrieving information
c. Communication information
d. Acquiring information

Ans. d

20. MRS stands for _______.

a. Management reporting system
b. Management resource system
c. Management retrieve system

Ans. A

21. EIS should offer the capability to _____________into the data.

a. Drill down
b. Drill up
c. Drill diagonal
d. All of the above

Ans. A

22. A _______ strategy seeks to achieve competitive advantages by allowing the business unit to make more profit than its competitors.

a. Focus
b. Cost leadership
c. Linkage
d. Information leadership

Ans. B

23. Security means protection against theft, manipulation and loss of data.

a. True
b. False

Ans. A

24. EMS stands for enterprise management system.

a. True
b. False

Ans. A

25. _______ is a feature provided for ensuring that the transaction is completed with regards to the business rules set by the management.

a. Advocacy
b. Authorization
c. Signature
d. Policy formulation

Ans. B

26. The architecture of the MIS plan provides:

a. A way to handle the system or subsystem by way of simplificatio0n, coupling and decoupling of subsystems.
b. For preparing the schedule of the system in the overall information requirement
c. An online information on the stocks markets and the accounts balance
d. None of these

Ans. A

27. Michael hammer defines re-engineer as _______ and radical redesign of business process to achieve the performance such as cost, quality, service and speed.

a. Business process
b. The fundamental rethinking
c. Organization restructuring
d. None of the above

Ans. b

28. The ________ calls for trimming and chopping of these designs so that the cost is reduced, service is improved and the customer gets higher value at a higher speed.

a. Business process
b. Radical redesign
c. The fundamental rethinking
d. None of these

Ans. B

29. Re-reengineering calls for a change in the performance measures :- the cost, quality, efficiency, overheads and many others.

a. True
b. False

Ans. A

30. A ________ process in any area of the business organization performs basic steps such as, receive input, measure, analyze, document, perform, process, record / store, access, produce and communicate.

a. Value
b. Decision making
c. Business
d. Re-engineering

Ans. C

31. A ______ is a measure, an intangible measure, which is difficult to count in clear terms.

a. Model
b. Business
c. Value
d. Organization

Ans. C

32. The business re-engineering requires a major change in the _________.

a. Machine
b. Mindset
c. Material
d. Infrastructure

Ans. B

33. The number of steps in any business process related to the data search, its matching, collecting, validating, confirming and conforming are carried out in the redesigned process.

a. True
b. False

Ans. A

34. ______ is the process of identifying a problem, developing alternative solutions and choosing and implementing.

a. Decision making
b. Business
c. Value
d. Re-engineering

Ans. A

35. Decision making is a _______ activity.

a. Intuitive
b. Cognitive
c. Systematic
d. Analytic

Ans. b

36. A ________ decision maker approaches a problem by structuring it and applying a well-defined method to lead to a solution.

a. Intuitive
b. Systematic
c. Cognitive
d. All the above

Ans. B

37. _______ systems are interactive information systems that assist a decision maker in approaching ill-structured problems by offering analytical models and access to database.

a. Decision making
b. Systematic
c. Cognitive
d. Decision support systems

Ans. d

38. The components of DSS –

a. Data management sub systems
b. Model management sub system
c. Dialog management sub system
d. All of the above

Ans. D

39. ________ systems help to a analyze historical and current data either on demand or periodically.

a. Data access system
b. Data analysis system
c. Fore cast-oriented data analysis system
d. System based on accounting models

Ans. B

40. A ______ is the actual system that a manager works with during the decision process.

a. Specific DSS
b. DSS generators
c. DSS tools

Ans. A

2-Marks

41. True or False –

a. Formal sources provide information is a less structured way.
b. Informal sources provide information in a relatively organized and predictable fashion.

A. a & b true
B. a & b False
C. a – true, b – false
D. b – true, a – false

Ans. B

42. ________ processing, involves duplicating, sorting and filling data.
______ processing with electronic scanners involves transforming and entering the data into an electronic form.

a. Manual, electronic
b. Electronic, manual
c. Transforming
d. None of the above

Ans. a

43. ______, _______ and society need to use a variety of systems to organize the collection, storage, processing, retrieval and communication of information.

a. Management, society
b. Communicating, organizations
c. Individuals, organizations
d. None of these

Ans. C

44. MIS is both an area of _______ and a _______ of scholarly inquiry.

a. Design, diagnosis
b. Practice, discipline
c. Evaluation, implementation
d. None of these

Ans. A

45. The first electronic computer, ________ was completed in 1946 at the university of _______.

a. ENIAC, Pennsylvania
b. UNIVAC, Pennsylvania
c. ENIAC, Charles Babbage
d. None of the above

Ans. A

46. True or False –

a. At the highest level, managers are concerned with supervising the conduct of day-to-day activities.
b. At the lowest level, managers are concerned with setting long term goals and directions for the organization.

A. Both are true B. Both are false ‘
C. A – true, b-false
D. A – false, b – true

Ans. B

47. ______ managers who acts as project managers might be responsible for one or more unique protects and _______ managers supervise teams of workers who must accomplish a specific goal.

a. Middle, project
b. Project, middle
c. Top, middle
d. Top, project

Ans. A

48. ______ refers to taking actions that direct and motivate employees to accomplish personal and organizational goals.
_______ establishing a formal reporting structure and a system of accountability among workers.

a. Organizing, leading
b. Planning, controlling
c. Leading, organizing
d. None of the above

Ans. C

49. Operations can encompass ________.

a. Only manufacturing
b. Manufacturing and the provision of services
c. Services only
d. Non profit organizations

Ans. B

50. _______ refers to the deployment, development, assessment, rewarding and management of individual organizational members and worker groups.
____________is the management of raw materials, partially completed goods service.

a. Inventory control, HRM
b. Human resource management, Inventory control
c. Capacity planning, Human resource planning
d. None of the above

Ans. B

51. a). ______ systems are knowledge-based program that imitate a reasoning process to solve a
problem within a domain.

b.) _____ of the expert system acts as a reasoning mechanism and attempts to draw a conclusion to the knowledge base of rules.

a. Expert system, Inference engine
b. Expert system shells, Knowledge base system

Ans. A

52. An ______ corporation exports the expertise and knowledge of the company to subsidiaries.
A ______ corporation incorporates and integrates multinational, global and international
Strategies.

a. Multinational, international
b. Global, multinational
c. International, transnational
d. None of the these

Ans. C

53. The ______ system deals with the planning and use of resources used in the business
manufacturing capacity and _______.

a. EMS, SMS
b. CMS, CMS
c. None of the above

Ans. A

54. The enterprise resource planning solution structure is built in three layers ______, ________ &
________.

a. Function, network, database
b. Presentation, database, application logic
c. Technology, business and implementation
d. None of these

Ans. C

55. Traditional measures like cost, quality, productivity and efficiency which are all task-based
should be measured for the process. Further, the change is from

Cost to satisfaction
Quality to value
Efficiency to performance
Productivity to effectiveness

a. True
b. False

Ans. B

56. The basic elements of business processes are –

a. Motivation to perform & decision making
b. Data gathering, processing and storing
c. Human resource
d. A & B

A. Only a
B. Only b
C. c & a
D. d

Ans. D

57. Decision making process has been proposed by _______ in _______.

a. Henry Mintzberg, 1973
b. Herbert Simon, 1960
c. Blake Lves, 1955
d. Michael Hammer, 1975

Ans. B

58. Simon has classified all decisions into two classes structural decision and unstructured decision. ________ decisions are repetitive and can be represented as algorithms.
_______ decisions require human judgment.

a. Unstructured, structured
b. Static, fixed
c. Structured, unstructured
d. None of these

Ans. C

59. ______ development of DSS relies on the creation of a prototype and its progressive refinement.

a. Iterative
b. Traditional
c. Quick hit
d. None of these

Ans. a

60. a) A decision support system has a more customized orientation than a _________.

b)_______ is a collection of capabilities that support the decision making process of a individual or a small group of a individual or a small group of people.

a. TPS, TPS
b. DSS, TPS,
c. CSF, DSS

Ans. A

4-Marks

61. Match making –

1. DSS a. Which support and coordinate knowledge work in an office
2. TPS b. For operational data processing
3. MRS c. Capable of producing reports for specific periods
4. OIS d. Expressly designed for the support of individual and collective decision-making

a. 1-a, 2-b, 3-c, 4-d
b. 1-d, 2-b, 3-c, 4-a
c. 1-b, 2-a, 3-d, 4-c
d. 1-a, 2-d, 3-c, 4-b

Ans. B

62. ________ is a complex concept that has a variety of meanings depending on its context and the perspective in which it is studied. It could be described in three ways _________, _________ & __________.

a. Information, as processed data as the opposite of uncertainty, as a meaningful signal to illustrate the richness of the concept of information
b. Processed data, information, uncertainty, richness of information
c. None of these
Ans" 6#. The ckst nf iFfjr
api
n can be –

a. Acquiring
b. Storing
c. Retrieving and communicating
d. All of the above

A. a & b
B. a & c
C. b & c
D. d

Ans. D

64. Match the following –

1. Software a. Provide the instructions, in the form of computer code for processing data electronically
2. Hardware b. Offers a vehicle for storing and supporting the processing of large quantities of no scientific information
3. Database c. Refers to the equipment used to in electronic information processing
4. Data communication d. The communication of information across short and long distances

a. 1-a, 2-b, 3-d, 4-c
b. 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
c. 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
d. 1-a, 2-d, 3-b, 4-c

Ans. B

65. Information management model involves four steps ________, _________, _________ & ________.

a. Diagnosis evaluation, design, implementation
b. Diagnosis, design, software, hardware
c. Hardware, software, DBMS, Data communication
d. None of these

Ans. A

66. Management is the process of achieving organizational goal by ______, ________, ________ and _______ organizational resources.

a. Organizing, dealing, planning, controlling
b. Planning, scheduling, controlling, organizing
c. Planning, organizing, leading, controlling
d. None of these

Ans. C

67. Match the following –

a. Strategic 1. Focus on organization’s tactical objectives middle management involvement
b. Medium-term 2. Focus on implementation middle-management involvement
c. Short-term 3. Focus on organization is mission top executive involvement

a. a-3, b-1, c-2
b. a-1, b-2, c-3
c. a-2, b-3, c-1
d. a-1, b-3, c-2

Ans. A

68. Match making –

1. Financial accounting a. Deals with preparing information for users outside the organization
2. Managerial accounting b. Refers to the provision of financial information that managers within the organization need for their decision-making

a. 1-b, 2-a
b. 1-a, 2-b

Ans. A

69. Which are the components of an organizational information system.

a. Dramatic increase of available knowledge
b. Increased turbulence
c. Growth of complexity
d. Informational responses to the new environment
e. All the above

A. a & b
B. c & d
C. a, b, d
D. e

Ans. D

70. MIS support two types decisions structures and unstructured ______ decisions occur under of all possible circumstances may be programmed and automated and _________ decisions require human judgment as a critical component.

a. Unstructured, structured
b. Structured, unstructured

Ans. B

71. Different type of informated needed for a changing environment.

a. Acquiring information
b. Storing information
c. Retrieving information
d. All of the above

A. a & b
B. a & d
C. d

Ans. C

72. Match making –

a. System software 1. Manages the resources of the system and simplifies programming
b. Tele communication monitor 2. To organize vast collection of data so that they are accessible for fast
c. Database management system 3. Manages computer communication
d. Operating system 4. Control all the resources of a computer system and enable multiple users to run their program on a computer system

a. a-1, b-3, c-2, d-4
b. a-1, b-2, c-3, d-4
c. a-2, b-1, c-4, d-3
d. a-1, b-4, c-3, d-2

Ans. A

73. In a global market, a variety of strategies may be adopted in an organization including –

a. Multinational
b. Global
c. International or transnational corporation
d. All of the above

A. a & b
B. a & c
C. a, b & c
D. d

Ans. D

74. Match making –

a. ERP 1. Enterprise resource planning systems
b. DMS 2. Communication management system
c. CMS 3. Document management system
d. AMS 4. Attendance management system

A. a-1, b-3, c-2, d-4
B. a-2, b-1, c-3, d-4

Ans. A

75. Ascertaining the information is classification could be –

a. Organizational
b. Functional
c. Knowledge and operational
d. All of the above

A. a & b
B. a & c
C. c & b
D. d

Ans. D

76. The ______ information as the information required by a number of personal, departments and
divisions or the functions in the organization.
The ________ information required by the functional head in conducting the administration and management of the function.
________ information required by the middle and top management.
________ information shows the trend of the activity or a result against the time scale.

a. Operational, functional, decision support, knowledge
b. Functional, decision support, knowledge, operational
c. Decision support, functional, knowledge, operational
d. None of these

Ans. A